Polish Robinia Foundation aanbieder van de toekomst

Polen wordt binnen enkele jaren lid van de Europese Unie.

Robinia groeit in veel landen. Dat betekent niet dat het ook overal een rendabele belegging is. Vooral in landen met lage kosten biedt investeren in robinia uitstekende perspectieven. Polen is een land dat veel mogelijkheden biedt. De prijs van een hectare grond is er slechts 10% of minder van de prijs in Nederland. De arbeidskosten zijn evenals de overige kosten relatief laag. Het gevolg van de lage kosten in Polen is dat ook de prijs per hectare voor de investeerder slechts een fractie is van de prijs in landen (waaronder Nederland) met hoge kosten. De houtmarkt is internationaal, dus de opbrengsten van het hout zijn in Polen beslist niet lager dan in Nederland. Integendeel: de aanwezigheid van grote bevolkingscentra zoals Berlijn, een paar uur rijden vanaf onze plantage, maakt de hoogste prijzen mogelijk. Door de concurrentie zullen rendabele houtplantages zich dus concentreren in landen met lage kosten. Polen is daarvan een standaardvoorbeeld. Door de grote werkloosheid op het platteland, vaak meer dan 25% van de beroepsbevolking, is er ruim aanbod van arbeidskrachten, die graag voor ons werken. Vanzelfsprekend krijgen deze werknemers een prima salaris en werken ze onder zo gunstig mogelijke sociale omstandigheden.

Een blik op reeds aangeplant robinia

De groeiomstandigheden zijn voor robinia in Polen door de aanwezigheid van veel zanderige gronden waarschijnlijk nog wel beter dan in Nederland, waar de grond op veel plaatsen te vochtig is.

In de tropen groeit ook prima hardhout. De kap gaat echter vaak ten koste van de tropische regenwouden, wat doodzonde is. Bovendien moet het hout een dure, lange en milieubelastende transportweg afleggen voor het op de Europese markt is. Robinia in Polen wordt bij wijze van spreken op de afzetmarkt geteeld. Ikea heeft vlakbij de plantage een grote zagerij en ook Duitsland vormt een grote markt. PRF zit in Polen dus prima met lage kosten en midden in het afzetgebied. Bovendien zijn de groeiomstandigheden voor robinia er prima.

Samengevat is investeren in robinia een uitstekende keuze. PRF denkt hierbij het beste investeerdersklimaat te hebben gecreŽerd en zal er alles aan doen om het predikaat "aanbieder van de toekomst" waar te maken.

Beleggingsprospectus
In het kader van de wet op de Financiële dienstverlening hebben wij voor u een Beleggingsprospectus samengesteld. Deze prospectus kunt u hier downloaden:

Beleggingsprospectus 1.0 60 kB pdf