Robinia pseudo acacia

De Robinia pseudo-acacia behoort tot de familie van de Leguminosen. In 1601 werd de eerste robinia, uit Amerikaans zaad, in Frankrijk geplant. Momenteel groeit ze in grote delen van EuraziŽ, waar het hout vooral gebruikt wordt voor zaag- en brandhout. De boom wordt ook geplant om erosie tegen te gaan. Door zijn grote vitaliteit en een zeer sterk wortelstelsel is de boom daar zeer geschikt voor.

Van het wereldareaal van snel groeiende loofhoutsoorten beslaat de robinia inmiddels na de eucalyptus het grootste oppervlak. De robinia is samen met de tamme kastanje de meest duurzame niet tropische houtsoort.

Het hout van de robinia (ingedeeld in duurzaamheidsklasse I) is zo hard dat men bij het spijkeren het beste kan voorboren. De kleur is geelgroen tot bruingroen; na blootstelling aan het licht wordt het goudbruin. De stam is gegroefd. Bloemen van de robiniaboom De boom bloeit in mei met grote, witte, sterk geurende bloemtrossen. Bijen produceren daaruit de ook in ons land verkrijgbare acaciahoning. De boom heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten. De robinia heeft als substituut voor tropisch hardhout uitstekende toekomstperspectieven.